Nach einem schweren Unfall und dem Verlust ihres Geliebten ist Sayoko nicht mehr sie selbst. Sie hat das Zwischenreich der Geister betreten und Geheimnisse der unsichtbaren Welt erfahren. In der Tempelstadt Kyoto lernt sie allmählich das Leben so zu akzeptieren, wie es ist: voller Ungewissheiten und Rätsel, dem Tod immer nahe, ob man jung ist oder alt. Aber sie begreift auch, wie einmalig und geheimnisvoll das Diesseits ist.

Kyōto (1)

Kyōto (1)

Eigentlich wollte ich nur kurz in das Buch reinschnuppern…eigentlich. Ich habe es in einem Rutsch gelesen. Der Roman erzählt die Geschichte der 30jährigen Sayoko, welche bei einem Unfall nicht nur ihren Lebenspartner verliert, sondern selbst eine Nahtoderfahrung durchlebt. Durch diese Berührung mit der Zwischenwelt ist sie in der Lage, Geister zu sehen, wie z.B. ihren Großvater.

Auf ihrem Weg zur seelischen Heilung trifft sie Leute, die ihre Ansichten teilen und welche sie mit deren Geistern verbindet. Dennoch lebt Sayoko ganz im Hier und Jetzt.


Fazit

Ein ruhiges Buch über Trauerbewältigung.

Banana Yoshimoto, geboren 1964, hieß ursprünglich Mahoko Yoshimoto. Ihr erstes Buch ›Kitchen‹ schrieb sie während ihres Studiums, jobbte nebenbei als Kellnerin in einem Café und verliebte sich dort in die Blüten der ›red banana flower‹, daher ihr Pseudonym. Ihr Vater Ryumei Yoshimoto war ein bekannter Essayist und Literaturkritiker. Sie schrieb zahlreiche Bücher, die auch außerhalb Japans ungewöhnlich hohe Auflagen erreichten. Ihr Debütroman verkaufte sich auf Anhieb millionenfach – ein Phänomen, für das dann die Bezeichnung ›Bananamania‹ gefunden wurde.

 Lebensgeister Aus dem Japanischen von Thomas Eggenberg Paperback 160 Seiten erschienen am 28. September 2016 978-3-257-30042-0 € (D) 15.00 / sFr 20.00* / € (A) 15.50 * unverb. Preisempfehlung


Lebensgeister
Aus dem Japanischen von Thomas Eggenberg
Paperback
160 Seiten
erschienen am 28. September 2016
978-3-257-30042-0
€ (D) 15.00 / sFr 20.00* / € (A) 15.50
* unverb. Preisempfehlung

Shiri-shiri is “grated food”. Go~ya shiri-shiri is an aperitif, food or drink.

Apple, go~ya (bitter cucumber) and a Summer orange. Proportion varies. It can be very green, and surely very bitter. Some add honey in that case. I took 1/3, 1/3, 1/3, the balance was perfect.
Grate the apple, grate only the green bumps of the go~ya, squeeze the orange… pour into a glass. You can add awamori (Okinawan alcohol).
It’s very refreshing. Now weather is so hot’n humid that you don’t feel like eating, but after having that, you want your meal.

Pan Fried Chicken Nanban

Pan Fried Chicken Nanban

Prep time: 5 min :: Cook time: 10 min min :: Total time: 15 min

Yield: 8-10 pieces

Serving size: 2-3 pieces

Calories per serving: 80 t0 120 calories
Ingredients:

8 oz (225g) boneless, skinless chicken breast
1 tablespoon rice vinegar
1 pinch salt
black pepper
1/2 cup (120ml) cornstarch or potato starch
light olive oil or other cooking oil of your choice
1/2 cup (120ml) nanban sauce (choose one of the recipes here)

Directions:

Cut the chicken into bite sized pieces. Sprinkle with salt, pepper and vinegar, massage well with your hands and then pat dry with paper towels.
Toss the chicken pieces in cornstarch or potato starch, just enough to coat them.
Put the nanban sauce in a bowl ready to use.
Heat up a frying pan over medium-high heat, and add just enough oil to coat the bottom. Add the chicken pieces in a single layer. Cook until browned, then flip over and cook the other side until browned.
As soon as theyre cooked while theyre piping hot, put them into the nanban sauce, and stir around to coat them with the sauce . Leave the chicken in the sauce for as long as you like; if you just want a bit of sourness, take them out after a minute or two, and if you want it stronger tasting, leave them in the sauce until cool. If you make them the night before, Id recommend taking the chicken out of the sauce when its cooled down, though if you love sour foods you can try leaving the chicken in the sauce overnight.
Drain off the sauce to pack the chicken in a bento. optionally with tartare saucr or mayonnaise and pickles (see above)

Shallow-fried Chicken Nanban

Prep time: 8 min :: Cook time: 10 min :: Total time: 18 min

Yield: 8-10 pieces

Serving size: 2-3 pieces

Calories per serving: 120 to 180 calories
Ingredients:

8 oz / 225g skinless, boneless chicken thigh or breast meat (dark meat is juicier, though its good with white meat too)
1 tablespoon rice vinegar
1 pinch salt
black pepper
1/4 cup (60ml) cornstarch or potato starch
1 medium egg, beaten
cooking oil of your choice for frying (Use an oil suitable for deep frying, such as panut oil, sunflower oil, canola oil, etc.)

Directions:

Cut the chicken into bite sized pieces. Sprinkle with salt, pepper and vinegar, massage well with your hands and then pat dry with paper towels.
Toss the chicken pieces in cornstarch or potato starch, then dip them into the beaten egg.
Have the nanban sauce ready in a bowl.
Heat up about 1/2 inch / 1 cm of oil in a frying pan over high heat. Add the chicken pieces as soon ad the oil is hot enough so that a bit of the eggy batter dribbled into it gets cooks instantaneously. Fry until golden brown, Do not overcrowd the pan.
As soon as each piece is done, immediately put it into the nanban sauce. Leave the chicken in the sauce for as long as you like, as with the Panfried Chicken Nanban.
Drain off the sauce before packing into a bento box.

(1) Von 663highland, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38274949

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